Bild på en pojke tillsammans med lemurer
22 aug 2019

Gästkrönika: Ska man verkligen besöka djurparker?

Vår gästkrönikör Marie de Colli, miljövetare och utbildningsansvarig på Parken Zoo, förklarar varför ett besök på en seriös djurpark är en bra investering.

Text: Marie de Colli

Besök en djurpark – det bidrar till att rädda några av de miljoner djurarter som riskerar att utrotas

Ett djurparksbesök idag innebär inte bara en härlig dag med familjen. Som besökare är du även med och bidrar till det livsviktiga arbetet med att bevara många av de arter som håller på att utrotas i det vilda. Djurparker idag är inte vad de en gång var. Moderna djurparker som är anslutna till svenska och europeiska djurparksföreningen arbetar tillsammans efter en bevarandestrategi för att ge de utrotningshotade djuren en framtid.

Det rasar in rapporter om hur vår jord mår, den ena mer alarmerade än den andra. Inte minst den senaste FN-rapporten om att en miljon arter riskerar att utrotas och vad det kommer att innebära för mänskligheten om vi förlorar våra ekosystemtjänster, d.v.s. vårt säkerhetsnät för att vi ska ha rent vatten, frisk luft, mat på bordet och ett klimat vi kan leva i.

I FN-rapporten trycker man på hur viktigt det är med utbildning om vikten av att alla växt- och djurarter finns kvar (biologisk mångfald) och att människor får fördjupade upplevelser av och relationer till djur och natur. En förändring i människans beteende behöver ske, både på samhällsnivå men även på individnivå, redan tidigt i livet, något som djurparker arbetar med dagligen.

Marie de Colli med två lemurer på axeln

Det är viktigt att människor får fördjupade upplevelser av och relationer till djur och natur.

Var ska djuren bo när deras naturliga miljöer försvinner?

Idag är djurparksvärlden full av biologer, pedagoger, zoologer, etologer, miljövetare, välutbildade djurvårdare och veterinärer som tillsammans arbetar för att djur som hotas av utrotning ska ha en framtid och en trygg miljö att leva i, även i det vilda. Drivkraften för oss som jobbar i djurparker är att även djurparksdjuren en dag ska kunna placeras ut i de naturliga ursprungsområdena. Skälet till att utplaceringar inte görs i större utsträckning än vad som sker idag, är framförallt att många av dessa arter har förlorat större delar av sina ursprungsområden och hoten mot dem är fortfarande massiva. Ett av de största fokusområdena på djurparker är djurens välmående men också utbildning så att vi kan vara med och bidra till den beteendeförändring som krävs för att vi och djuren ska ha en hållbar miljö.

Arbete för arternas överlevnad sker på flera fronter – i djurparker, i naturen och genom utbildning

För att det ska finnas någon chans att lyckas behöver detta arbete ske både i djurparker och på plats i det vilda, eftersom livsmiljöer försvinner i rasande takt och därmed även djuren som lever där. En betydande del av de ekonomiska bidrag som går till bevarandearbete i naturen, kommer också från djurparker – över 350 miljoner dollar per år.

Miljöutbildning, på olika sätt, för barn och unga

Vi på Parken Zoo miljöutbildar tusentals barn varje år, inte minst genom Eco Friends, tillsammans med Eskilstuna kommun och de kommunala bolagen inom fastighet och energi (Kfast och EEM). Alla elever i kommunen får med egna ögon se hur deras dagliga aktiviteter såsom sophantering, vattenrening och energianvändning fungerar och påverkar både närmiljön och djur på andra sidan jorden. Istället för att spä på de ungas oro för klimatet får de med sig verktygen hem till att påverka sin egen framtid och ett hopp om en mer hållbar framtid.

En av Parken Zoos största satsningar de senaste åren, tamdjursdelen Lilla Zoo, bidrar just till människors nära kontakt med djur, i många fall den allra första kontakten någonsin och här får besökarna, tillsammans med djurparkspersonalen lära sig förstå djurens språk så att de närmar sig dem på rätt sätt och respekterar deras vilja. Hela Lilla Zoo är uppbyggt för att våra besökare ska komma riktigt nära djuren, men alltid på djurens villkor, precis som parken i övrigt. Besökarna lämnar även Lilla Zoo fulla av inspiration för hur de kan berika och variera livet för sina egna sällskapsdjur där hemma. De flesta människor förstår att vilda djur behöver få använda naturliga beteenden för att må bra. Det är inte lika självklart för många att även deras tama släktingar har ett stort behov av det för att ha ett högt välmående.

Marie de Colli tillsammans med en tapir

Tapiren Wilma och Marie de Colli

Våra besökare är otroligt viktiga för oss, inte bara som en ekonomisk stöttning men för att de genom de nära upplevelser de får och genom de relationer de skapar med djuren, får med sig ett engagemang för att djuren ska finnas kvar i framtiden.

Är alla djurparker bra?

Djurparker världen över skiljer sig i sitt sätt att arbeta och det finns fortfarande djurparker runtom i världen som arbetar efter helt andra syften än vad dagens moderna, progressiva djurparker gör. Generellt håller svenska och nordiska djurparker en hög standard medan det i Europa kan skilja sig betydligt mer mellan olika parker. Ett sätt att försäkra sig om djurparkens sätt att arbeta är att kontrollera huruvida djurparken är ansluten till en nationell eller internationell djurparksorganisation. Då har parken, utöver kraven att följa lagstiftningen i det befintliga landet, även förbundit sig att arbeta efter en väl utformad bevarandestrategi. Vi är exempelvis medlemmar i både den svenska och den europeiska djurparksföreningen.

Besök djurparker och känn er stolta över ert besök

Ni kommer att få med er minnen för livet, inspiration om hur ni själva kan vara med och göra skillnad och vetskapen om att ni varit med och bidragit till detta viktiga bevarandearbete. Tack för att ni hjälper oss att #bevaraförframtiden!

Marie de Colli, miljövetare och utbildningsansvarig på Parken Zoo i Eskilstuna

Foto: Parken Zoo

 

Relaterade blogginlägg

Affärsplan Eskilstuna är en plattform för samarbete mellan Eskilstuna kommun och näringslivet. Arbetet ska utveckla både samhället och näringslivet och…
09 jul 2019
Peter Lantz beskriver med glimten i ögat sig själv som en ”denimaniac”, eller en som arbetat lite för länge med…
17 jun 2019
Micke Byström är egentligen inte så mycket för att synas, men han älskar att spela och idéerna sprutar, så syns…
30 maj 2019

Mer om EskilstunaEvolution

Varumärkesresan

Arbetet med platsvarumärket startade 2012. Här kan du ta del av milstolpar under Eskilstunas varumärkesresa.

Läs mer

Verktygslådan

I verktygslådan hittar du allt du behöver för att själv komma igång och göra Eskilstunaevolution. Logotypes, fria bilder, texter och mycket mer.

Läs mer

Varumärket Eskilstuna

Lär dig mer om Eskilstunas styrkor och svagheter, och hur arbetet att definiera Eskilstunas varumärke har gått till.

Läs mer