Maria Larsson Eskilstuna gör miljöevolution
08 apr 2019

Maria Larsson driver blomsteraffär med hållbarhet i fokus

Den prisbelönta butiken Ecoflor är ett ordnat kaos av udda krukor, trädgårdsmöbler och massor av växter. – Vi lägger mycket tid på att exponera alla varor så det inte blir stökigt för ögat, säger Maria Larsson som driver butiken tillsammans med sin syster Karin. Det är inte som en vanlig butik, det är lite mer som att komma hem till oss, hemtrevligt och personligt.

Text: Elin Stenman

Maria är 27 år, uppvuxen i Eskilstuna men flyttade redan som 16-åring till Skåne för att studera trädgård och odling. Hon blev kvar där och arbetade under många år som trädgårdsmästare, samtidigt som hennes syster, Karin Larsson, drev butiken Decoflor hemma i Eskilstuna.

Systrarna har en nära relation och det fanns en dröm om att starta något gemensamt. När Karin fick ett erbjudande om en lokal i ett stort köpcentrum började planerna ta form. De räknade på möjligheterna, men samtidigt var det något som skavde.

– Vi är inte personer som gillar köphetsen i köplador med stora parkeringsåkrar. Vi var också oroliga för hur vi skulle kunna nå ut med vårt hållbarhetstänk i ett sådant sammanhang. Vi har alltid handlat secondhand och ville bygga en häftig plats med udda prylar som man kan frossa i utan klimatångest, säger Maria.

Maria och Karin bestämde sig för att tacka nej till lokalen. Samma kväll fick de upp en annons på Facebook att ReTuna återbruksgalleria sökte nya etableringar och det kändes helt rätt, det var dags för Maria att återvända till Eskilstuna. Här skulle de få chansen att driva en blomsterbutik med totalt hållbarhetsfokus.

– Blommor är det mest naturliga som finns, tyvärr odlas de inte alltid fram på ett naturligt sätt. Det är en enorm industri och i en tid där vi pratar om att insekter försvinner och att människor och djur blir sjuka av bekämpningsmedel vill vi visa att det finns alternativ. Vi säljer därför enbart miljövänligt odlade växter och istället för att köpa in massproducerade krukor som man tröttnar på efter en säsong så har vi fyllt butiken med återbrukade krukor. Karin och jag är kreativa själar och idéerna på hur man kan upcycla krukor och göra det till en häftig och unik produkt är många, säger Maria.

Ecoflors återbrukade krukor

Foto: Ecoflor

Entreprenör på ReTuna

Det var med både skräck och förtjusning som Maria Larsson kastade sig in i entreprenörslivet. Hon beskriver det som en dröm att få göra det här och vara del av ReTuna, som är så nytänkande. En hård dröm som ger värkande muskler men också stor glädje.

ReTuna är något så unikt som en galleria där alla butiker säljer återbrukade produkter. I anslutning till gallerian ligger Returen, där Eskilstunabor kan lämna sitt avfall, butikerna tar sedan hand om det material som går att återbruka och sälja vidare. ReTuna lockar besökare från både när och fjärran och har uppmärksammats även internationellt.

Att vara butiksägare på ReTuna är speciellt. Eftersom produkterna hämtas från Returen vet Maria inte vilka varor hon kommer att ha från dag till dag. Det är ett ständigt byggande och ändrande för att visa upp alla saker på bästa sätt.
– Ärligt talat så är det komplicerat att bara ha en av vardera grej. Sakerna behöver ett sammanhang för att man ska bli inspirerad och vilja köpa, säger Maria.

Vinnare av miljöpris

2018 vann Ecoflor Eskilstuna kommuns miljöpris. Eskilstuna kommun ville med miljöpriset uppmärksamma en unik, vacker och omtyckt butik som också bidragit till ReTunas goda anseende i världen.

– När vi fick samtalet om att vi vunnit miljöpriset grät jag. Det var oväntat och jag trodde inte att vi skulle nå ut med vårt koncept så snabbt. Samtidigt så kändes det självklart eftersom vi kämpat så hårt med att bygga upp Ecoflor och aldrig tummat på kvalitén eller miljön. Att få den bekräftelsen kändes fantastiskt och visade också för omvärlden att det vi gör är så pass unikt att man vinner pris, säger Maria.

Maria tror själv att en stor del av Ecoflors framgång ligger i deras strävan mot utveckling och en vilja att bygga den finaste butiken, med känslan att allt udda ändå hör ihop. Med stor kunskap om växter i kombination med ett estetiskt öga hjälper systrarna Larsson sina kunder att hitta rätt i krukdjungeln.

Ecoflor inspiration med hållbarhetsfokus

Foto: Ecoflor

Relaterade blogginlägg

Vaila Barsley från Eskilstuna United besöker mötesplatserna Strigeln och Nålmakaren varje vecka där hon hjälper några av Eskilstunas äldre med…
19 feb 2019
NCSC Sweden Awards utökas med nya kategorier – ReTuna Återbruksgalleria är nominerad i en av dem.
02 okt 2018
Vi har pratat med Eskilstunaevolutionären Anna Harryson, före detta projektledare för Affärsplan Eskilstuna och företagare i Eskilstuna.
19 sep 2018

Mer om EskilstunaEvolution

Verktygslådan

I verktygslådan hittar du allt du behöver för att själv komma igång och göra Eskilstunaevolution. Logotypes, fria bilder, texter och mycket mer.

Läs mer