Lou Norén
06 aug 2019

Lou Norén gör hållbar evolution med lokalproducerad mat

Lou Norén är låg- och mellanstadieläraren som flyttade från Stockholms innerstad till en liten gård utanför Eskilstuna. Här har hon förverkligat drömmarna om självhushållning och att bo nära naturen. 2017 startade hon REKO Eskilstuna, ett nätverk som utan mellanhänder kopplar ihop lokala matproducenter med kunder.

Text: Elin Stenman

Lou Norén kallar sig själv nybonde och mathantverkare. På Kalkugnstorp utanför Kjula driver hon en kretsloppsgård tillsammans med sin man, Mats Neihoff, där de föder upp lantrasdjur, odlar och förädlar.
– Från att ha varit en konsument har jag utvecklats till att vara en producent. Jag tycker att det är viktigt med närproducerad mat och det känns väldigt bra att arbeta med det, säger Lou Norén.

När Lou träffade Mats kom de snart fram till att de båda hade samma dröm om att leva i ett självhushåll, att bo i ett torp, nära djur, natur och årstidsväxlingar. Lou var då lärare och bodde på Kungsholmen i Stockholm. Hon hade blivit mer och mer intresserad av att veta att maten var juste producerad.
– Det är inte helt självklart att veta mycket om maten som finns i affärerna i en storstad. Allt finns alltid, livsmedel har ofta lång hållbarhet på grund av konserveringsmedel och många tycker att maten helst ska vara så billig som möjligt, säger Lou Norén.

Jakten på en lämplig gård startade och när de hittade till Kalkugnstorp utanför Eskilstuna så visste de att de var hemma. Gården är på elva hektar, vilket Lou och Mats tycker är lagom för dem som nybönder. Här har de möjlighet att utveckla sina intressen. De arbetar med sådant de tycker är viktigt och roligt, verksamheten utvecklas allt eftersom.

Djuren har alla sina egna funktioner – gutefåren betar de öppna markerna, linderödsgrisarna bökar upp vall som behöver läggas om, de skånska blommehönsen sprätter i marken, äter insekter och ger gödsel och ägg. Kalkugnstorp säljer köttlådor, har ett litet musteri där de mustar egna och andras äpplen, odlar äpplen och grönsaker i liten skala och förädlar bär och frukt till mathantverk som de säljer i gårdsbutiken och förstås via REKO Eskilstuna.

Linderödsgrisar

REKO Eskilstuna

REKO, som står för Rejäl Konsumtion, är en möjlighet för producenter och konsumenter att lätt hitta varandra för att göra affärer utan mellanhänder. Producenterna meddelar via inlägg i facebookgruppen REKO Eskilstuna vad de erbjuder, konsumenterna beställer genom att kommentera inlägget och sedan lämnas de förbeställda varorna ut vid en bestämd tid och plats.
– Vi vet redan när vi packar bilen eller cykeln för att åka in till stan vad som går åt. Det blir mindre svinn och är mer tidseffektivt för oss producenter och smidigt för konsumenterna att hitta en massa fin närproducerad mat på samma ställe. Jag brukar säga att det är som om gårdsbutikerna kommer in till stan istället för att alla konsumenterna ska åka en runda för att få tag på närproducerade varor, säger Lou.

Lou Norén är initiativtagare till REKO i Eskilstuna. Hon hörde talas om REKO för några år sedan, då var det endast några få orter i Västergötland som hade startat REKO-ringar.
– Hela konceptet är så bra – jämfört med de många timmarnas arbete det innebär att stå på marknad eller att sälja via en återförsäljare som ska ha en del av kakan är detta en bra modell för oss mindre producenter som får förutsättningar att fokusera på att producera bra mat och kunna leva på det genom att behålla hela kakan.

REKO Eskilstuna

Genom REKO Eskilstuna kan konsumenterna få en ökad kunskap kring maten direkt från producenterna. Ofta får de tillgång till småskaligt producerat mathantverk utan tillsatser och konserveringsmedel.
– Det blir närmare till maten, det är roligt för både konsumenter att veta vem som producerar maten och för producenter att veta vem som äter den. Många har sagt att det känns bra att handla utan mellanhänder. Flera av oss har även gårdsbutiker eller annan öppen verksamhet så att det går att se på plats till exempel hur vi håller djuren, säger Lou.

Lou menar att vi i Sverige generellt har kommit så långt ifrån maten, den har förvandlats till en anonym fabriksprodukt. Stordrift och effektivisering har uppmuntrats under många år, småskalighet och manuellt arbete har setts som omodernt. Vi tycker att det är självklart att allt alltid ska finnas på butikshyllan, oavsett årstid och hur långt den har transporterats. Tyvärr är det även många tillsatser i mat som ska hålla länge.

Lokalproducerade ägg

– Mat har under en period blivit något som ska vara så billigt som möjligt istället för att ha så hög kvalitet som möjligt. Men jag upplever att pendeln håller på att svänga nu. Många människor inser att maten faktiskt måste kosta mer än den gör nu om den ska vara juste hela vägen. Jag tror att fler och fler tycker att det är viktigt att få en närmare relation till maten, att veta hur och var maten är producerad, att djuren har haft ett bra liv och att de som producerar maten får en skälig lön. Om maten är billig är det någon annan som får betala – antingen djur, människor i låglöneländer eller miljön.

REKO Eskilstuna har blivit mycket uppskattat av kunderna, i början av augusti 2019 har nätverket cirka 2800 medlemmar. Lou hoppas och tror på att antalet medlemmar ska fortsätta att öka.
– Jag hoppas förstås även att vi blir fler producenter som erbjuder en massa fin närproducerad mat. Det är viktigt att fler inser att vi behöver handla närproducerad mat i mycket större utsträckning så att vi utvecklar svensk matproduktion och blir självförsörjande i mycket högre grad.

Äppelodling på Kalkugnstorp

På Kalkugnstorp fortsätter utvecklingen, de närmaste åren ser Lou och Mats fram emot att deras egna och även flera andra nyanlagda sörmländska äppelodlingar ska vara i full produktion, vilket förhoppningsvis innebär att fler äter svenska närodlade äpplen och produkter tillverkade av äpplen.
– Äpplen som odlas i Mälardalen med våra långa varma dagar och lite kyligare nätter blir fantastiskt goda. Jag räknar med att Mats och jag fortsätter att utveckla gården i den riktning vi tycker känns viktig och rolig, med att producera riktigt bra mat, avslutar Lou Norén.

Läs mer:
REKO Eskilstuna på Facebook
Kalkugnstorp
Fler gårdsbutiker i Eskilstuna

Foto: Lou Norén
Omslagsfoto: Mats Neihoff