Granskog med texten Hållbarhetsmånad i ABF-huset
23 okt 2019

ABF arrangerar en månad i hållbarhetens tecken

Under november förvandlas ABF-huset vid Fristadstorget i Eskilstuna till en grön oas, både bildligt talat men också ifråga om verksamhetens innehåll.

Text: Camilla Sandblad

Under 30 dagar kommer över 35 programpunkter på temat att ta plats i ABF-huset. Det blir intressanta föreläsningar med bland annat Klimatklubben och Lisa Bjurwall om BB-krisen, en mängd nyttiga kurser, utställningar, afterwork med re-design slöjd, teaterföreställningar och mycket annat.

Den här månaden hoppas vi kunna ge inspiration och bildning kring frågor som rör hållbarhet och på så vis stimulera till ett mer hållbart liv men också spännande studier i frågor som rör klimatsmarthet, re-design och matsvinn, berättar Fredrik Pettersson, chef på ABF Sörmland.

Många aktörer är med i programmet
Den som kliver in i ABF-huset i november kommer att märka att allt inte är sig riktigt likt.
Vi kommer att försöka göra om den fysiska miljön på ett sätt som andas mer hållbarhet och klimatsmarthet, berättar Elin Johnsson som tillsammans med Pethra Andersson är projektledare för ABFs hållbarhetsmånad.

Under månaden kommer ABF presentera en rad spännande samarbeten, med alltifrån Rekarne Sparbank som kommer informera om hållbart sparande, till Eskilstuna kommun, Stadsmissionen och Naturkraft som bidrar med spännande programpunkter. Att hållbarhet inte bara handlar om klimatet utan även att det även handlar om ekonomisk och social hållbarhet kommer också att märkas under månaden, berättar Elin Johnsson.

ABFs kafé kommer att tillfälligt drivas av kollektivet bakom den populära veganska rawfoodrestaurangen Kvass, som tidigare låg på Drottninggatan.
Vi tycker att det spännande att testa nya saker och gänget bakom Kvass har väldigt intressanta idéer vad gäller ekologisk och klimatsmart mat och fika, säger Pethra Andersson

Bildningsförbundet ABF gör en unik satsning
Satsningen är unik i sitt slag och ABF Sörmland har de senaste åren utmärkt sig med en rad aktiviteter på temat jämställdhet, jämlikhet och antirasism. Bakom satsningarna finns en medveten tanke, berättar Fredrik Pettersson som är chef på ABF Sörmland.

Vi lever i allt mer polariserad tid, en tid där populismen är på frammarsch och där fake news och trollfabriker hotar att undergräva demokratin. Vi är övertygade om att folkbildning är demokratins självförsvar. Därför vill vi bidra till att skapa sammanhang med låga trösklar men hög kvalitet på innehållet, där människor får chansen att bilda sig en uppfattning och stärka sin kompetens i viktiga samhällsfrågor, avslutar Fredrik Pettersson.

 

Några av föreläsarna: Från vänster Maria Soxbo från Klimatklubben, Annelie Börjesson från FN-förbundet och Lisa Bjurwald, journalist, författare och debattör.

LÄS MER:
Programmet för Hållbarhetsmånaden
ABF Sörmland

Relaterade blogginlägg

Årets samhällsförändrare 2019 och en av hållbarhetssveriges mäktigaste kvinnor 2018, Anna Bergström, berättar om resan som centrumledare för världens första…
28 aug 2019
Peter Lantz beskriver med glimten i ögat sig själv som en ”denimaniac”, eller en som arbetat lite för länge med…
17 jun 2019

Mer om EskilstunaEvolution

Vackra hus i gamla staden i Eskilstuna. Eskilstuna ån i förgrunden och tunga regnmoln i skyn

Varumärkesplattformen

Plattformen är ett strategiskt dokument som beskriver Eskilstunas identitet, vad vi vill uppnå och hur vi vill uppfattas.

Läs mer

Varumärkesresan

Arbetet med platsvarumärket startade 2012. Här kan du ta del av milstolpar under Eskilstunas varumärkesresa.

Läs mer