Anna Harrysson, Foto: Emelie Otterbeck
19 sep 2018

Anna gör NäringslivsEvolution

Vi har pratat med Eskilstunaevolutionären Anna Harryson, före detta projektledare för Affärsplan Eskilstuna och företagare i Eskilstuna.

Text: Petra Nordström

Affärsplan Eskilstuna är ett gemensamt arbete där näringslivet, kommunen och en rad organisationer tillsammans arbetar för att förbättra näringslivsklimatet och minska arbetslösheten i Eskilstuna. Kort och gott, de gör NäringslivsEvolution*

Hej Anna! Kan du berätta lite kort om dig själv för bloggens läsare?

Jag är 43 år och kommer från Edsbyn i Hälsingland. Jag flyttade hit till Eskilstuna 2005. Idag driver jag mitt egna bolag Profengy, som hjälper företag med affärsutveckling och förändring.

Berätta om din tid som projektledare för Affärsplan Eskilstuna, hur var det?

Jag ledde en workshop med ett frustrerat gäng aktörer i Eskilstuna som till slut sa:

– ”Vi gör en affärsplan för hela staden!”

Utan att veta hur, började vi 2015 med en avsiktsförklaring mellan 17 aktörer. Avsiktsförklaringen sade att vi alla hade viljan och att vi skulle göra vårt bästa för att åstadkomma en förändring tillsammans. Vi var medvetna om att vi behövde börja gå i en riktning, även om vi inte såg hela vägen framför oss. Det var ett läge som jag skulle säga hade mycket goda förutsättningar för att lyckas. Att skapa tillsammans från grunden både i action och tankar skapar energi, engagemang och lust. När man sen lägger till aspekten att göra något bra för framtiden och för sina barn. Ja då blir det också meningsfullt!

Nu har jag  avslutat mitt projektledarskap som varade till maj 2018. Det tog cirka 2,5 år att gå från ide till verklighet. Det har varit mycket hårt jobb men det har också det mest intellektuellt stimulerande och roligaste jag gjort i mitt yrkesliv.

Under den här tiden har Eskilstuna gått från 25 % ungdomsarbetslöshet till dryga 12%, en ungdomsarbetslöshet i snitt med riket är ett av målen med Affärsplan Eskilstuna. Cirka 400 personer och 200 företag har varit engagerade i aktiv samhällsutveckling och jag är personligen både stolt och ödmjuk inför vilken kapacitet och hävstång vi har i allas kraft tillsammans.

Vad betyder Affärsplan Eskilstuna för dig?

För mig är Affärsplan Eskilstuna  Framtidstro, gemenskap och att sitta i förarsätet för sitt företagande och framtid i Eskilstuna.

Vad betyder Affärsplan Eskilstuna för Eskilstuna?

Det är en unik gemensam plattform och verkstad för samhällsutveckling, där alla företag kan delta.

Nu när du inte längre arbetar som projektledare för Affärsplan Eskilstuna – gör du NäringslivsEvolution* på något annat sätt?

Det gör jag med mitt företagande varje dag. Att driva företag är just att sitta i förarsätet, man skapar sin egen tillvaro och omgivning. För mig innebär det att vara en del av ett positivt näringslivsklimat i Eskilstuna där vi hjälper varandra och vågar testa och utveckla ideér utan begränsningar. Att utmana sig själv och tillsammans med andra att gå utanför sin trygghetszon är ett effektivt sätt att snabba på den evolutionen tycker jag.

 

* NäringslivsEvolution  är den gemensamma kraften av att alla, individer som företag, arbetar för att uppnå samma mål – att göra Eskilstuna till en bättre plats att bo, arbeta och etablera företag på. 

Foto: Emelie Otterbeck

Relaterade blogginlägg

Den här bloggen är en ny del av Eskilstunaevolution.se. Här kommer du kunna läsa om personer med engagemang för staden,…
01 maj 2018

Mer om EskilstunaEvolution