Toffsy, en man med hatt på bild med texten Eskilstuna gör MusikEvolution
04 okt 2019

Eldsjälen Toffsy gör MusikEvolution

I en anrik kvartersbiograf från 1943 driver Tomas Sifarow sedan 2013 musikscenen Saga Salongen i Torshälla. Tomas Sifarow, mer känd som Toffsy av Torshälla- och Eskilstunabor, är en musikeldsjäl som under större delen av sitt liv bidragit till att Eskilstuna och Torshälla har en levande och aktiv musikscen.

Text: Camilla Sandblad

– Musikintresset fanns tidigt. I Årby, där jag växte upp, hängde äldre förebilder från band som till exempel Date X och punkbandet WC. Självklart tyckte man att de äldre killarna var coola. Vi var ett gäng som spelade fotboll och lirade musik. På rasterna kunde vi panta våra hemnycklar mot akustiska gitarrer på fritidsgården och på den vägen blev det väl, säger Toffsy.

Musik och mat i fokus

Toffsy beskriver sig själv som en glad och envis arbetsnarkoman i sina bästa år med ett långt musikintresse. Han såg redan i unga år konserter med olika band och umgicks med vänner som spelade i olika bandkonstellationer, många av dem blev senare professionella musiker. Toffsy vidareutbildade sig efter några år som kocklärling på klassiska Sporthallens Festservice och började jobba som kock på olika finrestauranger i Stockholm. Parallellt turnerade han som kock, merchandiser eller turnéledare med olika band, bland annat Kent, Backyard Babies och Takida.

– Och oväntat började jag och vännen Fredrik Lindström, f.d. trummis i Eskilstunabandet Crystal Pride, att bokas som hårdrocks DJs på några av Eskilstunas nattklubbar i mitten av 90-talet. Fredrik var rikskänd redan då som både radiopratare och komiker, säger Toffsy.

Åter till Eskilstuna

I början av 2000-talet återvände han till Eskilstuna och jobbade på olika restauranger innan han köpte Saga Salongen. Han var bland annat kökschef på Restaurang #6 (nuvarande Kalas), han rekryterade kockar och skrev menyer på Restaurang Divino, nuvarande Grappa.
– Jag tror de har kvar samma populära pizzameny än i dag som jag hittade på då, säger Toffsy.

Toffsy var också event/köksmästare på Marys Café, Harrys och den anrika nattklubben Blå. På Blå huserade han och en av ägarna, Martin Roos, med sin 70- och 80-tals hårdrocksklubb ”Headbangers Eve”. De bokade kända artister och anordnade olika livekvällar under flera år.
– Vi var också anlitade hårdrocks DJs utanför nattklubben Blå, under namnet ”Toffsy & Dirty Bird”, säger Toffsy.

Foto av Saga Salongen

Saga Salongen i Torshälla, Fotobearbetning J-P Andersson

Saga Salongen är unik

– Saga Salongen är idag unik ur många perspektiv. Här arrangeras exklusiva och intima spelningarna med kända artister i en unik miljö med fantastisk akustik. En grymt skön upplevelse, som att vara hemma i någons vardagsrum. Dessutom serverar vi god och vällagad mat och ger alla ett hjärtligt mottagande, säger Toffsy.

Att Toffsy startade Saga Salongen var en tillfällighet. Lokalen hade stått tom sedan 1986 och tanken att driva något eget hade funnits i flera år.
– Då jag som anställd såg att helt fel beslut togs för verksamhetens bästa förstod jag att tiden var mogen för något eget. Jag hade tillräckligt med erfarenhet samlad och konserverad för att driva ett helhetskoncept som Sagaprojektet på egen hand. Och så gillade jag Torshälla, säger Toffsy.

En händelserik höst och vinter väntar

Idag har Toffsy ett lantställe strax utanför Torhälla i Grundby med sin sambo Carina. Han brinner till hundra procent för ”sitt kära Sagaprojekt”, som kan själv kallar det. Men vid sidan om arbetar han även sedan 1992 inom den kommunala grundskolan med olika uppdrag, de sista 5 åren ute på Hällby skola.
– Egentligen har jag inte alls tid med det, men jag trivs bra i skolmiljö och gillar att följa grundskolebarnens kreativa utveckling i den åldern, säger Toffsy.

I höst och vinter är det full fart på Saga Salongen med ett späckat scenprogram. Nu närmast spelar Thorsten Flinck August Strindbergs Paria. Många av spelningarna som arrangerats genom åren på Saga Salongen har varit fantastiska tycker Toffsy. Men han kan omöjligt säga vilken spelning som varit bäst. Däremot har han två artister han gärna skulle vilja se på Saga Salongens scen – Joakim Thåström och Ulf Lundell!
– Då Saga är ett helt oberoende kulturhus utan kommunalt stöd arrangeras helgernas konserter i Saga Salongen med ekonomiskt stöd från vardagarnas olika företagsevent och cateringar från Restaurang Saga Bakfickan (även också ibland med stöd av min kommunala lärarlön). Både Saga Salongen och Saga Bakfickan abonneras flitigt för privata tillställningar, allt från barnkalas till bröllopsmiddagar, säger Toffsy.

I entrén till Saga Salongen visas några av de affischer upp som spelat på scenen.

Många artister har uppträtt på Saga Salongens scen. I entrén hänger tidigare affischer.

Saga Salongen och Torshälla år 2030

På frågan om hur han tror att Saga Salongen och Torshälla ser ut om tio år svarar Toffsy att han hoppas att någon annan kulturbärare tagit över stafettpinnen och driver Sagaprojektet vidare i samma anda och koncept som i dag, alternativt att kommunen köpt loss hans kära Saga och driver det vidare på bästa sätt.
– Vackra och kulturrika Torshälla som stadsdel har bara blivit vackrare och ännu mer unikt och attraktivt att både bo och verka i om 10 år, avslutar Toffsy.

Toffsy framför Saga Salongen

Toffsy framför Saga Salongen

LÄS MER
Saga Salongens hemsida
Hösten och vinterns scenprogram på Saga Salongen

Relaterade blogginlägg

Lou Norén är låg- och mellanstadieläraren som flyttade från Stockholms innerstad till en liten gård utanför Eskilstuna. Här har hon…
06 aug 2019
Micke Byström är egentligen inte så mycket för att synas, men han älskar att spela och idéerna sprutar, så syns…
30 maj 2019

Mer om EskilstunaEvolution

Varumärkesresan

Arbetet med platsvarumärket startade 2012. Här kan du ta del av milstolpar under Eskilstunas varumärkesresa.

Läs mer

Verktygslådan

I verktygslådan hittar du allt du behöver för att själv komma igång och göra Eskilstunaevolution. Logotypes, fria bilder, texter och mycket mer.

Läs mer