Påsar i olika färger - Eskilstunas sopsorteringssystem
19 sep 2018

Rosa soppåse kan vinna pris

Projektet Rosa påsen är nominerat till Miljöstrategipriset! Målet med projektet är att göra det enklare för Eskilstunaborna att sortera sina textilier. #MiljöEvolution

Text: Petra Nordström
Elva miljöprojekt är nominerade till Miljöstrategipriset 2018, ett pris som delas ut av tidningen Miljö & Utveckling. Vinnaren presenteras på Miljöstrategidagarna 10 oktober.

Det blir lätt att färgsortera rätt

Den rosa färgsorteringspåsen delas ut till villor i Eskilstuna kommun. I påsen kan men sortera både trasiga och hela textilier. Tanken är att påsen ska göra det smidigare att återvinna exempelvis kläder, lakan och gardiner.
Eskilstunabor i lägenhet eller radhus har självklart också möjlighet att lämna textilier till återvinning, men då i containrar på våra återvinningscentraler. Där kan även villaägare lämna textilier som är för skrymmande för att få plats i den rosa färgsorteringspåsen. Man kan även lämna sina användbara textilier till ReTuna Återbruksgalleria eller till någon lokal second hand-butik. Så länge textilierna inte hamnar i det övriga hushållsavfallet är vi glada, säger Vesa Hiltula, återvinningschef Eskilstuna Energi och Miljö, i ett pressmeddelande från 2017.

Optisk sopsortering i Eskilstuna Kommun

Sedan 2011 erbjuds alla som bor i villa i Eskilstuna kommun att sortera sitt avfall i sex olika materialslag. Systemet innebär att de boende sorterar sitt hushållsavfall i olikfärgade plastpåsaroch därefter slänger dessa påsar i sitt gröna avfallskärl. Avfallet körs sedan till den optiska färgsorteringsanläggningen på Lilly Nyby i Eskilstuna, där påsarna sorteras efter färg och sen går vidare till återvinning. Färgsorteringen har varit en stor framgång för miljön, det brännbara avfallet har minskat med 54 procent sedan systemet infördes.
Det är Eskilstuna Energi och miljö som har lanserat den rosa påsen som ytterligare en del av det färgsystem som används vid sophantering i Eskilstuna Kommun. 
Foto: Lina Östling