Anna Bergström ler in i kameran
28 aug 2019

Anna visar vägen mot en hållbar framtid

Årets samhällsförändrare 2019 och en av hållbarhetssveriges mäktigaste kvinnor 2018, Anna Bergström, berättar om resan som centrumledare för världens första återbruksgalleria – ReTuna.

Text: Anna Bergström

Att prata om och berätta om Retuna är det bästa jag vet! Vi har på riktigt världens coolaste handelsplats och kretsloppspark i Eskilstuna – och jag har världens coolaste jobb. Jag har pratat, skrutit, visat, bevisat, försvarat, förklarat och hävdat att vi driver framtidens handelsplats sedan våren 2015, långt innan öppning. Få tyckte då som mig, men fler och fler nickar nu instämmande vart efter tiden går.

Att gå först kräver ett arbetssätt öppet för förändringar

Framgången i vårt koncept ligger såklart i kombination av plats och drift. Retuna hade inte varit möjligt utan modiga kommunpolitiker och entreprenörer. Eftersom det inte funnits något liknande att härma, inspireras av eller ta lärdom av, har vi uppfunnit manualer och regelverk vart efter tiden gått. Många delar finns kvar sedan start, annat har vi fått ändra, utveckla och gjort om. Men grunden finns kvar – vårt uppdrag är att rädda jorden och under tiden skapa förutsättningar för våra hyresgäster att tjäna pengar på det. Vi driver tillsammans framtidens handelsplats och i framtiden köper ingen något nytt!

Bild från galleria. Folk som går in och ut ur butiker.

ReTuna Återbrukgalleria  

Begagnat och second hand är inte nytt – det är hur vi organiserar oss som är nyheten

Vårt budskap har väckt många känslor, men allra mest beundran. Att handla med begagnade varor är inget nytt, det är sättet vi gör det på som är det nya. Det har fått tv-team, tidningar och magasin från både Sverige och hela världen att besöka oss. Många gånger har jag vänt mig ut och in och stretchat varenda cell i min kropp till max för att hinna med. Svara på alla förfrågningar med frågor om allt mellan himmel och jord, ta emot reportrar, kamerateam och fotografer, välkomna alla studiebesök, hålla föreläsningar på konferenser och sedan på något sätt också sköta driften av gallerian. Retuna- artiklar, filmer och bilder sprids i olika kanaler i Sverige och utomlands.

” Var det ett filmteam från Frankrike som skulle komma idag? Nej, det var två olika från Tyskland. Plus en universitetsstudent från Österrike som gör ett projektarbete om cirkulär ekonomi. Jag har lovat alla en intervju. Det blir en lång dag.”

Portsträttbild på Anna. Anna ler och tittar in i kameran.

Anna Bergström, Centrumledare för ReTuna Återbruksgalleria

Gränsen mellan personen och professionen suddas ut, ifrågasätts och dras på nyss

Belöningen har varit nomineringar, priser och utmärkelser. Belöningar har gett ny kraft att orka vidare. Det betyder att insatsen faktiskt gör skillnad. Att vi faktiskt påverkar. Att någon mer hör, ser och gillar det vi gör. Men plötsligt började det också handla om mig, som person. Det var något helt nytt och jag blev lite tagen på sängen. Jag hade tidigare bara känt mig stolt när jag tagit emot priser, stått på scen, framför kameran eller blivit intervjuad om Retuna och Eskilstuna. Men plötsligt kände jag mig blyg och lite tveksam. Nu skulle jag personligen bedömas. Hur ska jag förhålla mig till det? Vem har jag blivit i relation till mitt arbete? Har jag blivit varumärket eller är jag fortfarande en separat person? Jag har svarat lydigt på reportrarnas frågor som den duktig flicka jag är, utan en tanke på vart svaren kommer att publiceras eller om frågorna ens är relevanta för artikeln. Allt annat än jag egentligen är lärd.

”Hur många barn har du? Hur lever du och din man? Hur lång tid har du varit mammaledig? Berätta om din uppväxt! Vilka är dina föräldrar? Hur har din barndom påverkat dig?”

Jag har nu axlat rollen och känner mig trygg i att vara talesperson för världens coolaste galleria och för hela konceptet. Jag kan svara på personliga frågor utan att vara privat, jag kan ge de olika reportrarna unika och personliga intervjuer utan att känna mig blottad. Och jag är inte längre rädd eller nervös innan olika artiklar publiceras.

Varje år utser Aktuell Hållbarhet de 101 mäktigaste inom hållbarhet i Sverige och tala om förvåning när jag bubblade in på 10:e platsen (2018) på denna mäktigaste lista. Ännu mer förvånande var det att bli uppringd av Dagens Industri och få veta att jag skulle få pris som Årets Samhällsförändrare 2019. Såklart är orsaken till förändring fler: fler tänker mer hållbart, fler gör mer hållbara val och fler besöker vår fantastiska galleria. Inte på grund av att jag fått pris, det är politiska beslut, klimatrapporter, debatt och information i media, om att vara helt rätt i tiden, Greta Thunberg, engagemang, höjd kunskapsnivå och så vidare. Men resten ska hänga på och jag tror att jag har förstått att det är just det som jag är bra på: att få fler att följa med!

Gröna växter

Bild från blomsterbutiken EcoFlor som ligger i gallerian.

Även ekonomin ska vara hållbar om verksamheterna och konceptet ska fungera

Alla etablerade verksamheter utvecklar hela tiden Retuna tillsammans. Det är verkligen en konstform att hålla en verksamhet i daglig drift, samtidigt som allt hela tiden är i förändring. Vi vill hela tiden utvecklas, men söker stabilitet i butikernas omsättning. Vi vill att alla som finns här på Retuna ska kunna leva på sin verksamhet fullt ut, de ska kunna ha utrymme i sin ekonomi att utveckla butikerna ytterligare och dessutom kunna anställa personal. Så nu för tiden är den största belöningen bra omsättning. Inget gör mig gladare än när butikerna och verksamheterna faktiskt funkar full ut. I juli 2019 satte vi Retunas högsta försäljningsrekord! Det bevisar att vårt koncept håller och att vi kan vara förebilder för framtidens handel.

ReTuna och Eskilstuna i framtiden

I ett lite längre framtidsperspektiv ser jag att Retuna är arenan för fler hållbara företag, både inom försäljning av produkter och tjänster. Jag vill också att Retuna blir en arena för kommersiella varumärken som idag funderar på sin omställning. Att kunna testa av vad som fungerar för att få fler att bli mer hållbara. Jag vågar inte droppa några varumärken än, men kan säga att vi redan fått bra kontakter med flera kända varumärken…

I framtiden ser jag även att Retuna och Eskilstuna är en klimatdestination! Människor från hela världen reser redan hit och jag tänker att vi har alla förutsättningar att skapa det absolut bästa för både våra besökare, alla som bor och verkar här och för Moder Jord.

Förändring startar i de vardagliga valen

Så, du kanske undrar vad du kan göra för att leva mer hållbart? Kom till Retuna och se om det du behöver eller letar efter finns i någon av butikerna här först. Sen kan du komplettera med nytt. Är du nyfiken på hur det fungerar eller vill veta mer? Boka gärna en rundvandring bakom kulisserna så ska jag lära dig allt jag kan. Tillsammans gör vi HållbarEvolution!

Hälsningar/ Anna Bergström, Centrumledare ReTuna Återbruksgalleria

Relaterade blogginlägg

Vår gästkrönikör Marie de Colli, miljövetare och utbildningsansvarig på Parken Zoo, förklarar varför ett besök på en seriös djurpark är…
22 aug 2019
Lou Norén är låg- och mellanstadieläraren som flyttade från Stockholms innerstad till en liten gård utanför Eskilstuna. Här har hon…
06 aug 2019
Affärsplan Eskilstuna är en plattform för samarbete mellan Eskilstuna kommun och näringslivet. Arbetet ska utveckla både samhället och näringslivet och…
09 jul 2019

Mer om EskilstunaEvolution

Varumärket Eskilstuna

Lär dig mer om Eskilstunas styrkor och svagheter, och hur arbetet att definiera Eskilstunas varumärke har gått till.

Läs mer

Verktygslådan

I verktygslådan hittar du allt du behöver för att själv komma igång och göra Eskilstunaevolution. Logotypes, fria bilder, texter och mycket mer.

Läs mer