Linden Hockey dammotionslag
19 dec 2019

Eskilstuna Linden Hockey jobbar för en mer jämställd förening

Ishockey har traditionellt varit en mansdominerad idrott. Linden Hockey har sedan 2016 aktivt jobbat för att få in fler tjejer i föreningen, att få en mer jämställd förening.

Text: Camilla Sandblad

Eskilstuna Linden Hockey har drygt 600 medlemmar varav 470 aktiva spelare. Av de som tränar hockey är de flesta killar. Men under hösten 2019 har det skett en stor förändring. Föreningen har i dagsläget ca 40-50 aktiva dammotionärer i vuxen ålder samt ett 30-tal tjejer i åldern födda mellan åren 2003- 2015. Målet för föreningen är att öka antalet tjejer och ha fler flicklag igång. Anders Björk klev in som klubbchef 2016 och insåg att det var väldigt få tjejer medlemmar i klubben. Han påbörjade ett arbete med att locka fler tjejer att både spela hockey men även engagera sig på andra poster i klubben.

Ishockey är traditionellt en mansdominerad idrott så det tar tid att bryta mönstret, men vi gör vad vi kan, säger Anders.

Anders säger att arbetet att få en mer jämställd förening har mottagits positivt i föreningen. Men att det är svårare att locka tjejer till ishockeyn än pojkar. Här följer goda exempel som Eskilstuna Linden Hockey lyckats med:

  • Valberedning och styrelse består av lika många män som kvinnor.
  • Föreningen har tre aktiva dam/flickgrupper.
  • Tjejer är välkomna att träna och spela matcher med pojklagen.
  • Hösten 2019 startade man upp en nybörjargrupp för tjejer (hittills 22 aktiva flickor i åldern 5-10 år).
  • Man har startat upp en motionsgrupp för vuxna tjejer (med ett stort intresse, hittills 50 aktiva).
  • Man har kvinnliga domare.
  • Man utbildar kvinnliga tränare.

Det tar tid att förändra, men med tålamod och inställning att aldrig ge upp kommer förändring, avslutar Anders Björk.

Anders Björk Linden Hockey

Anders Björk, klubbchef Linden Hockey

Eskilstuna Linden Hockeys verksamhetsidé:
” Linden Hockey ska verka inom idrotten ishockey för barn, ungdomar, junior, seniorer och motionärer – både tjejer och killar i alla åldrar. Verksamheten inom Eskilstuna Linden Hockey skall leda till samhällsnytta. Så utöver att vi följer vår värdegrund och att alla verkligen skall kunna delta i verksamheten så genomför vi aktiviteter som ger föreningen god PR och stärker klubbkänslan och föreningen i stort.”

Toppbild: Linden Hockeys dammotionslag

LÄS MER

Eskilstuna Linden Hockey 

Relaterade blogginlägg

Novemberkåsan har arrangerats i över 100 år. Det är en tävling som genom åren attraherat få kvinnliga förare. Men det…
29 nov 2019
Vilsta skidstadion startade som en dröm hos medlemmar i klubben Tunafors SK. Nu har projektet blivit verklighet och gjort succé…
18 okt 2019

Mer om EskilstunaEvolution

Verktygslådan

I verktygslådan hittar du allt du behöver för att själv komma igång och göra Eskilstunaevolution. Logotypes, fria bilder, texter och mycket mer.

Läs mer