Johan Heggblad och Jörgen Björnfot gör tummen upp på GTR Motorpark
16 apr 2020

GTR Motorpark anställer miljöchef

GTR Motorpark i Eskilstuna anställer Jörgen Björnfot som miljöchef. Den välkände och respekterade miljöprofilen ska bland annat jobba med det framgångsrika återvinningsarbete av schaktmassor som bedrivits på den blivande multianläggningen sedan ett år tillbaka.

Text: GTR Motorpark

Anställningen av Jörgen är en tydlig markering att ledorden i arbetet med GTR Motorpark även i fortsättningen kommer att vara återvinning, hållbarhet, cirkulär ekonomi och miljöansvar, säger Johan Heggblad på Greenvalley Track Resort AB, företaget som driver GTR Motorpark.

Var med och tog fram det optiska färgsorteringssystemet

Många i Eskilstuna minns säkert Jörgen Björnfot från åren 2007-2013 då han var affärsområdeschef för återvinning och biogas på det kommunala avfalls- och energibolaget Eskilstuna Energi och Miljö AB. Där var Björnfot bland annat med och tog fram det numera världsberömda optiska färgsorteringssystem för hushållsavfall som gav Eskilstuna utmärkelsen Årets Återvinningskommun i Sverige 2011. Efter några år med andra typer av jobb återvände Björnfot till avfallsbranschen då han 2018 började på Suez Recycling AB i Eskilstuna.

Jag blev anställd för att utveckla affärsområdet där man tar hand om och återvinner schaktmassor, berättar Björnfot vars motorsportintresse och nyfikenhet tog honom till GTR Motorpark för att se vad Johan Heggblad höll på med där. De hade ett möte och konstaterade att ”de kan ha något bra på gång”.

En multianläggning med många olika verksamheter

GTR Motorpark ska bli en track resort, en multianläggning med många olika verksamheter. På området stort som 90 fotbollsplaner projekteras bland annat för hotell- och konferensanläggning, restaurang, företagspark, testverksamhet för fordonsindustrin, utbildningar, MTB- och skidspår, mässområde, event, lanseringar etc etc. Flera parallella anläggningsarbeten pågår och ett är att bygga ut befintlig racingbana på 900 m till en 3,2 km lång och internationellt klassad toppanläggning.

Mottagningsstation av schaktmassor

Banbygget har kommit långt och beror till stora delar på att Heggblad och Björnfot träffades den där augustidagen 2018. Efter det mötet vidtog nämligen en sex månader lång process med att kartlägga området in i minsta detalj och få GTR Motorpark godkänt som mottagningsstation av schaktmassor. Björnfot ledde arbetet, fick klartecken av miljöförvaltningen på Eskilstuna kommun och verksamheten drog igång våren 2019.

Sedan dess har bland annat Trafikverket och NCC anlitat GTR Motorpark för en hållbar och miljösäker hantering av sina schaktmassor – miljömässigt bättre än om materialet skulle ha körts till en deponi. Närmare 150 000 ton miljötestade och godkända schaktmassor har hittills rullat genom grindarna på GTR Motorpark. Varje lass har genererat pengar och materialet har använts i konstruktionen av anläggningen.
En vinn-vinn-situation. Alla tjänar på den här hanteringen – vi, våra kunder och, inte minst, miljön, konstaterar Heggblad.

Tack vare verksamhetens omfattning och den ekonomi den genererar har anläggningsarbetet fått ordentlig fart. Johan Heggblad fortsätter:

2019 ökade vi vår omsättning från 1,7 till 10 miljoner kronor. Alla våra pengar tjänar vi genom att vara miljömedvetna och det är tack vara de pengarna vi kan fortsätta bygga grunden till anläggningen.

Jörgen Björnfot en resurs för motorsporten

Anställningen av Jörgen Björnfot är den första GTR Motorpark gör. Det finns givetvis ett stort symbolvärde att anläggningen får just en miljöchef.

Det skickar väldigt starka signaler och visar tydligt att vi, GTR Motorpark, vill värna dagens och framtidens kunder utifrån ett miljöperspektiv och kunna bemöta dem på alla nivåer, säger Björnfot.

Jörgen är otroligt kompetent och blir en betydande resurs inte bara för oss på GTR Motorpark utan för motorsporten generellt i Sverige. Hos oss ska han jobba vidare med våra miljöfrågor. Den ena delen är givetvis återvinningen av schaktmassor. Den andra är de miljöfrågor som motorsporten alltid fightas med, säger Heggblad.

Samarbetet mellan GTR Motorpark och Suez Recycling AB kommer att fortsätta även efter Björnfots byte av arbetsgivare. Bland annat är han engagerad i olika projekt drivna av Suez, men GTR Motorpark öppnar även en dörr för andra företag och organisationer att anlita Björnfot som konsult i miljöfrågor.

GTR Motorpark

 

Relaterade blogginlägg

Den nya varumärkesfilmen EskilstunaEvolution vill på 90 sekunder förmedla en känsla för Eskilstunas styrkor inom musik, idrott, innovation och inte…
01 okt 2019
Det finns ett värde i allt material – men bara om det blir rätt sorterat. Nu tar Eskilstuna Energi och…
27 sep 2019

Mer om EskilstunaEvolution

Vackra hus i gamla staden i Eskilstuna. Eskilstuna ån i förgrunden och tunga regnmoln i skyn

Varumärkesplattformen

Plattformen är ett strategiskt dokument som beskriver Eskilstunas identitet, vad vi vill uppnå och hur vi vill uppfattas.

Läs mer

Verktygslådan

I verktygslådan hittar du allt du behöver för att själv komma igång och göra Eskilstunaevolution. Logotypes, fria bilder, texter och mycket mer.

Läs mer