Foto på Christoffer Andersson i Munktellbadet
05 nov 2019

Christoffer Andersson och Eskilstuna Simklubb laddar för SM i simning

Eskilstuna simklubb (ESK) är en förening som växt och utvecklats mycket de senaste åren. Klubben står som värd för SM i simning den 13-17 november. Ett evenemang som ger flera positiva effekter till både aktörer i Eskilstuna, Eskilstuna stad och simklubben.

Text: Camilla Sandblad

Eskilstuna simklubb är en av Eskilstunas mest aktiva föreningar som arrangerat flera stora tävlingar. Just nu är det finslipning inför det största evenemanget som föreningen hittills arrangerat – SM i simning. Allt ska funka, inget får gå fel. Christoffer Andersson, som är tävlingsansvarig, berättar att föreningen sedan lång tid tillbaka jobbat med SM. Det har varit mycket planering, nu är det mesta klart. Men det kommer att vara mycket att hålla reda på och som måste stämma under tävlingsdagarna. För att klara av allt kommer nästan 150 personer hjälpa till ideellt. Många tar semester för att kunna hjälpa till.

Det är hedersvärt att så många personer vill vara delaktiga! Jag ser fram mot roliga och givande tävlingsdagar för alla inblandade. Vi kommer göra vårt yttersta för att det ska bli det bästa SM som någonsin arrangerats, säger Christoffer Andersson.

Logga SM i simning 2019

Ett SM med nya satsningar och upplevelser

Christoffer berättar att ESK helt tiden haft som målsättning att förbättra SM-konceptet. De vill tillföra tävlingen nya inslag och ge besökare och alla som är involverade i tävlingen en helhetsupplevelse och ett genuint värdskap. ESK har satsat mer på underhållning innan finalpassen. Måltiderna som serveras de tävlande och volontärerna är miljövänliga och hållbara. Tävlingen blir den första miljödiplomerade simtävlingen i Sverige! I anslutning till tävlingen kommer det att finnas ett mässområde där sponsorer och företag möter besökare och där det kommer vara aktiviteter och underhållning.
Den höga ambitionen är det som driver oss mest, att vi tillsammans skapar något nytt, säger Christoffer.

Ett naturligt steg att söka SM

Christoffer berättar att det var ett naturligt steg för klubben att söka ett SM hos Svenska Simförbundet. Det första mästerskapet ESK arrangerade var Masters-SM (Veteran-SM) i mars 2017 och i december samma år var föreningen värdar för Sum-Sim Riksfinal (Ungdoms-SM). Båda arrangemangen uppskattades av såväl publik, gästande klubbar, sponsorer som Svenska Simförbundet. Vilket bidrog till att man sökte SM.  Det nybyggda Munkellbadet har också bidragit till att klubben fått bättre förutsättningar att arrangera mästerskap.

En aktiv klubb som växt

Munktellbadet har också inneburit att föreningen har kunnat växa och utvecklas. Det har blivit mer plats för simmarna, simhopparna och även simundervisningen har fått mycket bättre förutsättningar. Idag har ESK över 1 250 medlemmar på årsbasis. ESK bildades genom en sammanslagning av Tunafors SK:s simsektion och Eskilstuna Simsällskap, båda med anor från tidigt nittonhundratal. Christoffer Andersson började som tränare år 2000, efter att ha simmat många år i klubben. Han berättar att det finns engagemang, optimism och framåtanda hos väldigt många av föreningens ledare och föräldrar till de aktiva samt hos de som jobbar i klubben. Det smittar av sig och skapar framgång för ESK. En fråga som är viktig för klubben är hur man ska behålla de aktiva ungdomarna när de kommer upp i tonåren, då många slutar träna i föreningen.
Vi måste våga göra något annorlunda, vi kan inte fortsätta göra likadant och sen sitta och hoppas på ett annat resultat. Om vi verkligen vill behålla ungdomarna inom idrotten längre måste vi bli bättre på att erbjuda en större variation oavsett mål och ambitionsnivå, säger Christoffer.

ESKs betydelse för Eskilstuna

Christoffer tycker att ESK gör en viktig insats för Eskilstuna. Det är en aktiv förening med ett brett utbud som sysselsätter många och ger många invånare en värdefull fritid.
Att vi jobbar med något livsviktigt som simkunnighet ger ju ett extra stort värde på verksamheten och ett extra stort ansvar också. Vi skulle vilja bli en ännu större aktör vad gäller simkunnigheten. Visst vore det häftigt om vi skulle kunna stoltsera med att Eskilstuna har Sveriges bästa simkunnighet? säger Christoffer.

Eskilstuna simklubb Logga

Många framtidsplaner

Efter SM kommer ESK fokusera sitt arbete på sina aktiva medlemmar, ledare och engagerade föräldrar. De senaste åren har mycket fokus lagts på att arrangerar tävlingar. Men föreningen vill gärna arrangera en internationell tävling någon gång i framtiden. Och då blir det precis som tidigare. Man börjar med att arrangera tävlingar på ungdoms- och juniornivå. Klubben vill gärna arrangera både en stor simhopp- och vattenpolotävling. Även om ESK idag inte har någon egen vattenpoloverksamhet.
Vi har också ett 10-års jubileum år 2021 att börja planera, då fira vi vårt första decennium som verkligen har varit händelserikt! säger Christoffer.

Föreningar har betydelse för en stad

Det är många aktörer som drar nytta av att stora evenemang kommer till Eskilstuna. SM kommer att ge runt 8,7 miljoner kronor i turistekonomiska effekter. Christoffer tycker att aktiva föreningar ger ”puls” i en stad som inte många andra aktörer kan bidra med. Han menar också att föreningar driver varandra. Han säger att det finns flera exempel i Eskilstuna:
Här finns ambitiösa friidrottsföreningar som arrangerar återkommande mästerskap och Eskilstuna Basket arrangerar årligen en stor cup. Å-loppet är ytterligare en fin produkt av aktiva föreningar som verkligen kryddar staden, säger Christoffer.

Han fortsätter:
Jag upplever att stora arrangemang och framgångar av alla dess slag skapar en stolthet hos många Eskilstunabor och det betyder mycket för en stad, säger Christoffer.

Tips till klubbar som vill arrangera större tävlingar

Christoffer hoppas att många Eskilstunabor kommer och tar del av tävlingarna live i Munktellbadet. Han avslutar med att uppmana fler klubbar att våga arrangera större tävlingar och ger några tips:
• Ta kontakt med tidigare arrangörer (många delar gärna med sig av tips).
• Skapa ett bra team i klubben.
• Engagera många i ett tidigt stadium.
• Börja med planeringen i god tid.
• Ta kontakt med Destination Eskilstuna.
• Var djärv och våga tänk i nya banor.
• Sikta på att göra någon del bättre än vad andra har gjort tidigare (det skapar drivkraft och intresse).

LÄS MER
Köp biljetter till SM i Eskilstuna 13-17 november
Eskilstuna Simklubb

Relaterade blogginlägg

Vilsta skidstadion startade som en dröm hos medlemmar i klubben Tunafors SK. Nu har projektet blivit verklighet och gjort succé…
18 okt 2019
Helena Nordström, en av Sveriges främsta platsmarknadsföringsexperter, förklarar varför arbetet med platsvarumärket berör alla på en plats.
19 nov 2018

Mer om EskilstunaEvolution

Vackra hus i gamla staden i Eskilstuna. Eskilstuna ån i förgrunden och tunga regnmoln i skyn

Varumärkesplattformen

Plattformen är ett strategiskt dokument som beskriver Eskilstunas identitet, vad vi vill uppnå och hur vi vill uppfattas.

Läs mer

Verktygslådan

I verktygslådan hittar du allt du behöver för att själv komma igång och göra Eskilstunaevolution. Logotypes, fria bilder, texter och mycket mer.

Läs mer