Mia Laurén
23 apr 2019

Mia Laurén låter icke-normen få vara norm

Springpride är Eskilstunas egen Pridefestival, ett färgsprakande evenemang som belyser alla människors unika och lika värde. Det är en festival då vi firar mångfald, öppenhet och mänskliga rättigheter. Bakom festivalen ligger många timmars ideellt arbete av Mia Laurén och den övriga styrelsen i RFSL Eskilstuna.

Text: Elin Stenman

Springpride har firats i Eskilstuna sedan 2007. Det var en av de allra första lokala Pride-festivalerna i Sverige och festivalen lockar tusentals besökare årligen. Sedan förra året arrangeras Springpride av den lokala RFSL-föreningen där Mia Laurén är ordförande.

Mia kom till Eskilstuna från Örebro för nio år sedan. Till vardags arbetar hon som Senior bid manager i ett privat företag, och just nu går nästan all fritid åt till att vara med i gruppen som arrangerar Springpride 2019.

Springpride-parad i Eskilstuna

Prideparad i Eskilstuna. Foto: Micke Sandström

Nystart för RFSL Eskilstuna och Springpride

Mia Laurén är en av sju personer som återstartade RFSL Eskilstuna för två år sedan, efter att föreningen hade varit vilande en tid. 2017 arrangerades Springpride av Eskilstuna hotell- och restaurangförening, med stöd av Eskilstuna kommun. Det året lät man Springpride och Å-loppet ingå i den större Vårfestivalen. Syftet var att locka fler människor och låta de olika evenemangen stärka varandra. Reaktionerna blev dock inte enbart positiva. Mia Laurén menar att det fanns en utbredd känsla av att Springpride tappade sitt syfte och gick mot en mer allmän och kommersiell festival.

– Jag var en av flera som ställde frågan hur detta kom sig, vad var avsikten med att arrangera en Pridefestival? Var fanns delaktigheten och dialogen med hbtq-communityt? I samband med detta kom svaret att arrangörerna saknade en formell, organiserad ”Speaking partner”. Det var grunden till att vi återbildade en lokal RFSL-förening, säger Mia.

Från början var alltså tanken att föreningen skulle fungera som en rådgivande partner, men snart fick RFSL Eskilstuna frågan om de istället ville ta över uppdraget att arrangera Springpride, med stöd av Destination Eskilstuna. Sedan 2018 är det RFSL Eskilstunas styrelse som tillsammans med flera samverkansparter är arrangörer av Springpride. Ett arbete som de gör helt ideellt på sin fritid, för att de vill skapa en festival som utgår från hbtq-rörelsen.

Mia Lauréns förhoppning är att Eskilstunaborna ska tycka att Springpride-lördagen är den roligaste dagen på hela året. Arrangörerna arbetar för att festivalen ska vara tillgänglig för alla, med ett innehåll som känns relevant och inbjudande och samtidigt synliggör och bringar kunskap kring hbtq-frågor. Det är tydligt att arrangörerna lägger ner mycket tid och kraft, men att de gör arbetet själva och på sin fritid, ser Mia som en styrka.

– Jag tror att det känns att vi inte är ”proffs” som arrangerar detta, utan vanliga människor som har ett engagemang och intresse. Genom Springpride gör vi detta engagemang och intresse tillgängligt för många, många fler, säger Mia.

På väg mot acceptans och jämlikhet

Pridefirandet sätter strålkastarljuset på hbtq-frågor och på hbtq-personers livssituation runt om i Sverige men även globalt. Målet är att sprida kunskap, och lyfta röster från hbtq-personer som antingen inte vågar eller kan göra det på egen hand.

I olika delar av världen är hbtq-personer förföljda, trakasserade, torterade, fängslade eller dömda till döden. I Sverige har vi kommit en bit på väg vad gäller acceptans och jämlikhet oavsett könsidentitet och sexuell läggning, men Mia påtalar att vi är långt ifrån i hamn.

– Vi i RFSL möter personer som inte kan eller vågar komma ut som hbtq till familj, vänner eller arbetsgivare. Många hbtq-personer utsätts för våld och kränkande behandling. Unga hbtq-personer är mer utsatta och studier visar att var femte ung hbtq-person utsatts för fysiskt våld. Det är en skrämmande siffra, säger Mia.

– Vi vet att det i Sverige och runt om i världen blåser många och kalla vindar rent politiskt, som förespråkar heterogenitet på alla möjliga vis. En politik som inte accepterar några avvikelser från det som de kallar ”normalt”, ”naturligt” och ”svenskt”. Det är viktigt att visa för våra barn och ungdomar att vi är många som väljer öppenhet, demokrati och mångfald, säger Mia.

Mia tror och hoppas på att våra barn och ungdomar kommer att behålla det öppna sinne som hon upplever att de har idag, och att de fortsätter att sträva efter jämlikhet.

– Om några generationer hoppas jag att Pridefestivaler ses som ett historiskt fenomen eftersom sexuell läggning, könsidentitet, nationalitet, religionstillhörighet, funktionsvariation med mera, inte längre begränsar eller exkluderar från lika behandling och möjlighet till delaktighet i samhället, säger Mia.

Springpride ger hopp för Eskilstuna

På frågan om vad Springpride betyder för Eskilstuna svarar Mia att Springpride ger hopp. Hopp till den som sitter hemma och känner sig ensammast i hela världen. För just denna dag kan hen gå ut på Eskilstunas gator och vara sig själv, mött med kärlek och respekt.

– Detta är en dag där icke-normen får vara norm, säger Mia Laurén. Men det är viktigt att hbtq-perspektiven inte försvinner när paraden är över. Ett tips för att bli mer tolerant i sin vardag, som såklart gäller i all kontakt med andra människor, är att ha ett öppet hjärta, ödmjukhet och en ambition att försöka förstå den andras livssituation.

Mia uppmuntrar oss att börja tänka normkritiskt, det som är självklart för dig och de flesta andra är inte självklart för vissa. Frågor att tänka till kring kan vara:

  • Hur pratar vi till varandra?
  • Vad ställer vi för frågor?
  • Hur ser vi på någon som avviker från ”normen”?

– Det är okunskap som föder rädsla. Fråga och var nyfiken, på ett öppet och positivt vis, för vem vet då kanske en helt ny värld öppnar sig framför dina ögon. Det är inte särskilt charmigt eller inkluderande med raljerande bögskämt, eller stereotypa uttryck. Säg ifrån när någon går på och skämtar på någon annans bekostnad. Stanna upp, stå kvar, lyssna och bjud in till gemenskap, säger Mia.

Happy Pride!

 

Kvinna med regnbågsflagga går mot Klosters kyrka

Foto: Micke Sandström

Omslagsfoto: Nicki Laurén

Relaterade blogginlägg

I Eskilstuna har vi blivit vana vid att se Bannerbows snygga bågar vid stora evenemang som näringslivsdagar, Springpride och handbolls-…
15 apr 2019
Den prisbelönta butiken Ecoflor är ett ordnat kaos av udda krukor, trädgårdsmöbler och massor av växter. – Vi lägger mycket…
08 apr 2019
Vaila Barsley från Eskilstuna United besöker mötesplatserna Strigeln och Nålmakaren varje vecka där hon hjälper några av Eskilstunas äldre med…
19 feb 2019

Mer om EskilstunaEvolution

Varumärket Eskilstuna

Lär dig mer om Eskilstunas styrkor och svagheter, och hur arbetet att definiera Eskilstunas varumärke har gått till.

Läs mer

Verktygslådan

I verktygslådan hittar du allt du behöver för att själv komma igång och göra Eskilstunaevolution. Logotypes, fria bilder, texter och mycket mer.

Läs mer