Familjen Pool flyttade från Sydafrika till Eskilstuna
16 jul 2021

Natur, kultur och lek – för sydafrikaner i Eskilstuna

Den friska luften, den vackra naturen och Eskilstunas innerstad med sin härliga ”vibe” fick lärarparet Lizmare och Gerhard från Sydafrika att snabbt känna sig som hemma.

Text: Kommunikationsbyrån Happify

För snart två år sedan gick flyttlasset från Kapstaden till Eskilstuna för familjen Pool. Nu pratar dottern Nienke, 5 år, flytande svenska och lärarparet har genom jobbet på Internationella Engelska Skolan fått vänner från hela världen. De har hittat sina favoritplatser i naturen och saknar egentligen bara familjen där hemma och lite soligare väder.

Det Lizmare uppskattar allra mest, är något som de flesta av oss tar för givet. Nämligen att kunna släppa iväg sin dotter i förväg till parken eller att ensam kunna promenera hem från jobbet med sin laptop över axeln. I Sydafrika hade familjen flera inbrott i hemmet. När känslan av otrygghet dagligen smög sig på, började de leta efter en plats i världen som kändes trygg för deras dotter. De hittade hem i Eskilstuna.

Familjen Pools 5 smultronställen i Eskilstuna med omnejd

RADEMACHERSMEDJORNA

Rademachersmedjorna är en av landets bäst bevarade 1600-talsmiljöer. Friluftsmuseet med både hantverkare och butiker fascinerar lärarparet som intresserar sig för traditionellt smideshantverk och gärna besöker utställningar. Här finns möjlighet att boka in sig för att prova på en rad aktiviteter, som smide hos Smedja Sothöna eller att dreja i Gamla Stadens krukmakeri. Nienke leker gärna i leksmedjan och går på styltor på gården. Familjen äter pannkakor på Jernberghska, en restaurang som ligger i en av de gamla byggnaderna. Friluftsmuseets utemiljöer är tillgängliga dygnet runt och har fri entré.

MUNKTELLBADET

Äventyrsbad för Nienke och simning för hela familjen Pool, som med sitt passande efternamn gärna tillbringar ledig tid i Munktellbadet. Nienke trivs i barnpoolen med vattenrutschkana, lekstationer och en liten porlande bäck. Det 32-gradiga vattnet inbjuder till långa, blöta lekstunder.

Lizmare njuter av relaxavdelningen i en bubbelpool och pausar gärna i Solrummet när hon saknar värmen i Kapstaden. På Munktellbadet kan du klättra, utmana vännerna i en vattenhinderbana, träna på gym, eller bara låta strömmarna föra dig framåt mot en blå lagun. Badhuset ligger i Munktellstaden, intill Eskilstunaån, ett område med stark koppling till platsens industrihistoria.

ESKILSTUNA CENTRUM

Hjärtat av staden har en skön ”vibe” tycker Lizmare som berättar att hon besökt andra svenska städer som Stockholm, Göteborg och Linköping. Hon beskriver Eskilstuna som avspänt, trevligt och lagom stort. Lizmare tar ofta en milkshake på Mocca Deli och dricker sitt kaffe på Espresso House, ett café som blivit lite av familjens andra vardagsrum.

När något ska firas styr familjen stegen mot Pinchos. Senast de var där var vid Nienkes födelsedag. Familjen klär upp sig från topp till tå och njuter av smårätter och färgglada drinkar. Denna fantasivärld i centrala Eskilstuna hamnar solklart på topp fem-listan av familjens härligaste häng i Eskilstuna.

LEOS LEKLAND

Lek, bus och äventyr! Nienke hoppar i timmar på trampolinerna och laddar gärna kanonerna med mjukisbollar för att sikta på sin mamma. Lizmare kan inte motstå vare sig rutschkanorna eller det färgglada bollhavet och hon klättrar, busar och leker minst lika mycket som sin dotter.

Att denna typ av lekpalats inte ens existerar i Sydafrika gör utflykten än mer populär. Lizmare uppskattar att man anpassat verksamheten efter Covidrestriktionerna och att besöken känns trygga.

ESKILSTUNA ISSTADION

För familjen från soliga Sydafrika är Eskilstuna Isstadion ett exotiskt utflyktsmål. Nienke leker isprinsessa och familjen njuter av varm choklad vid sidan av rinken. En skridskotur under bar himmel slår det mesta tycker Lizmare, som är fascinerad över att nöjet dessutom är gratis. Eskilstuna Isstadion har öppettider för allmänhetens åkning och här finns både inom- och utomhusbanor.

Relaterade blogginlägg

Hur är det att komma tillbaka till sin hemstad Eskilstuna efter flera år utomlands? Ser man staden med nya ögon…
16 jul 2021
Volvo CE bygger nu världens första test- och demonstrationsområde i sitt slag, på ett område vid Volvo CE Customer Center…
03 mar 2021
En dröm om en fast tjänst som brandman fick Linnéa Burman att lämna lilla Bergsjö i Hälsingland för att pröva…
18 jan 2021

Mer om EskilstunaEvolution

Verktygslådan

I verktygslådan hittar du allt du behöver för att själv komma igång och göra Eskilstunaevolution. Logotypes, fria bilder, texter och mycket mer.

Läs mer