Jan Ovland och Anna-Maria Hillborn sitter med böcker framför sig.
17 jan 2020

Kultur är viktigt för en stad och dess invånare!

Jan Ovland och Anna-Maria Hilborn är lokala kulturprofiler som anser att ett rikt kulturliv stärker en stads attraktionskraft och får invånarna att må bättre. Både Jan och Anna-Maria kommer vara delaktiga i kulturkonventet Folk och Kultur i Eskilstuna.

Text: Camilla Sandblad

För tredje gången i ordningen arrangeras kulturkonventet Folk och Kultur i Eskilstuna. Mellan den 5 – 8 februari kommer kulturintresserade personer från hela Sverige för att ta del av över 130 programpunkter med teman som spänner från demokrati, miljö och jämställdhet till integration och kulturpolitik. De tre första dagarna är främst branschdagar medan den avslutande dagen, lördagen den 8 februari är till för allmänheten och har fri entré.

Jan Ovland och Anna-Maria Hilborn är två lokala kulturprofiler som är delaktiga i Folk och Kultur. Tillsammans skapar de en Kulturbazaar, som är en del av utställartorget på STIGA Sport Arena. Det är en monter där lokala kulturaktörer från olika nationaliteter visar upp, låter besökarna prova på och även smaka på mat, hantverk, musik och återbruk med mera. Besökare behöver ingen biljett för att besöka utställartorget och alla är välkomna!

Vad är ert uppdrag under Folk och Kultur?

Jan Ovland: Jag är idégivare och ansvarig projektledare för årets Kulturbazaar, som är en del av Folk och Kultur.
Anna-Maria Hilborn: Jag leder tillverkning av återbruksdesign och material till Kulturbazaar-montern och Region Sörmlands monter. Jag ska stötta mina kursdeltagare med att hålla i öppna workshops samt sprida information om återbruk, hantverk och folkbildning.

Jan Ovland och Maria Hillborn visar varandra böcker

Vilka värden vill ni skapa och förmedla med Kulturbazaaren? 

Jan Ovland: Jag vill visa på konst och kultur(er) som kittlar besökarens sinnen och kan vara inspirerande och gränslös. KulturBazaaren låter besökaren uppleva allt det blandade, okända, brokiga och inspirerande i livet. Besökaren kan också smaka på och handla med sig godsaker hem. I monterns centrum bygger vi en stor läsfåtölj av gamla böcker från ReTuna. Jag hoppas att KulturBazaaren kan “öppna flera nya dörrar” för besökaren och visa vad kultur kan vara. I år kommer vi att lyfta kraften i det skrivna ordet med hjälp av den syrianska poeten Ola Husamou. Under lördagen presenteras Stadsbibliotekets spännande projekt som ska inspirera ungdomar att uttrycka sig med ord på ett annorlunda sätt.
Anna-Maria Hilborn: Vi från folkhögskolan vill, som i all vår verksamhet, inspirerar människor till att våga göra själva, mer “do it yourself “till folket! Förhoppningen är att lyckas förmedla att skapande med återbruksmaterial kan vara kul, snyggt och tillgängligt. Vi skapar ett workshopbord där vi ger besökarna möjlighet att prova på hantverk. Vi hoppas det ger dem lust att fortsätta sitt skapande efteråt.

Vilken programpunkt under Folk och Kultur vill ni tipsa om?

Jan Ovland: På torsdagen den 6/2 kl. 14.05 spelar Byråkrat på Lilla scen inne på STIGA Sport Arena (fri entré).
Anna-Maria Hilborn: Svårt att välja. Jag tycker man ska gå på allt som har med hållbarhet att göra. Till exempel Sörmlands museums seminarium om ”Framtidens byggande – lär av byggnadsvård” som hålls på onsdagen kl. 16.00 eller ”The Arctic for sale?”, om klimatförändringarna på Arktis, samma dag kl. 17.30 på Lokomotivet (Till båda seminarierna behövs deltagarpass).

Hur är ni verksamma i Eskilstunas kulturliv?

Jan Ovland: Jag är verksam i Eskilstunas kulturliv via konserter och konstutställningar. Jag försöker på fritiden utveckla mitt eget måleri och foto samt med olika utställningar.
Anna-Maria Hilborn: Jag arbetar som kursledare och lärare på Eskilstuna folkhögskolas återbrukskurser. Vi är baserade på ReTuna och arbetar mycket med externa projekt och samarbeten i Eskilstuna och Sörmland. Vi deltar i och arrangerar utställningar, föreläsningar och andra publika evenemang som rör hantverk och hållbarhet.

Vilken roll tycker du kultur spelar för en stad och dess invånare?

Jan Ovland:  Bra gränsöverskridande kultur stärker ortens attraktionskraft och identitet, tillika varumärke. Kultur är även viktigt för invånarnas hälsa och välbefinnande. Forskningen pekar tydligt på att människor mår bättre när de engagerar sig kulturellt.
Anna-Maria Hilborn: Jag tänker att, om det inte finns någon kultur i en stad blir det ingen intressant stad. Poängen med staden är väl att människor möts, skapar och delar upplevelser? För mig är kulturutbudet det viktigaste i en stad, finns inget intressant kulturliv att ta del av är jag hellre i naturen. Jag tänker också att kulturaktiviteter har en unik förmåga att få människor att träffas, arbeta tillsammans och hitta en meningsfull tillvaro bortom konsumtion.

Vad tycker ni är bra i Eskilstunas kulturutbud och kulturliv? 

Jan Ovland: Kulturutbudet har breddats de senaste åren. Vi har fått publikfester som Picnic i Parken. Det finns även mindre intima arrangemang där man till exempel kan njuta av två skickliga jazzgitarrister tillsammans med ett fåtal andra.
Anna-Maria Hilborn: För mig som bott mycket i Stockholm är det spännande, på ett positivt sätt, med den geografiska närheten i en mindre stad. Man kan faktiskt promenera mellan kulturaktiviteterna. Mycket är också ekonomiskt mer tillgängligt. Det är till exempel gratis inträde till Konstmuseet och Scenkonst Sörmland har gratis eller mycket billiga biljetter till genrep och spelningar. Det finns också ett stort utbud av kurser och utbildningar i olika forum. Detta ger fler människor möjlighet att delta i kulturlivet. Det är också betydligt lättare att synas och höras samt få vara med och skapa kultur, än vad det är i till exempel Stockholm.

Hur använder ni Eskilstuna Evolutionskoncept i Kulturbazaarens kommunikation?

Jan Ovland: Jag vill visa på hur man kan utveckla olika kulturformer genom att låta kulturen vara gränsöverskridande. Vi gör KulturEvolution. I mitten av Kulturbazaaren har vi ett fyra meter högt torn med rubriken KulturEvolution.

Jag tycker det skulle var kul om vi i Eskilstuna jobbade mer med den ”gränsöverskridande kulturen”, till exempel låta hantverkare, konstnärer, musiker med flera använda ”evolutionsbodarna” på Fristadstorget och utanför city. KulturEvolutionen kommer då närmare invånarna.

LÄS MER

Kulturbazaaren Folk och Kultur
Eskilstuna Folkhögskola

Relaterade blogginlägg

Frida Herchenröther har ett långt förflutet inom Eskilstunas musikliv, både som musiker och arrangör. Sedan 2016 har hon arrangerat Lira…
26 Nov 2019
Vilsta skidstadion startade som en dröm hos medlemmar i klubben Tunafors SK. Nu har projektet blivit verklighet och gjort succé…
18 okt 2019

Mer om EskilstunaEvolution

Vackra hus i gamla staden i Eskilstuna. Eskilstuna ån i förgrunden och tunga regnmoln i skyn

Varumärkesplattformen

Plattformen är ett strategiskt dokument som beskriver Eskilstunas identitet, vad vi vill uppnå och hur vi vill uppfattas.

Läs mer

Verktygslådan

I verktygslådan hittar du allt du behöver för att själv komma igång och göra Eskilstunaevolution. Logotypes, fria bilder, texter och mycket mer.

Läs mer