Förskolebarn och vuxna pedagoger leker med lego.
17 sep 2019

Förskolor i Eskilstuna samarbetar med ReTuna

Eskilstuna kommun har startat ett pilotprojekt där man vill använda fler återbrukade leksaker och prylar från ReTuna i förskolans undervisning.

Text: Camilla Sandblad

Klimatsmartare förskolor
Eskilstuna kommun vill göra förskolorna än mer klimatsmarta. I stället för att köpa in nyproducerade saker kommer man återbruka det som redan finns.

– När vi fick chansen att vara med i Pedagogiskt återbruk blev det ytterligare en pusselbit i vårt stora hållbarhetsarbete, säger Sara Nilsson, rektor på en av de medverkande förskolorna, Alvägens förskola.

Projektet har identifierat vilka typer av material som kommer att gå att återanvända i förskolan, det är bland annat trä, metall samt textilier. Materialet kvalitetssäkras av personer som fått utbildning om kemikalier i förskolan.

Återbruksmaterial från ReTuna
Projektet innebär att material inlämnat till ReTuna sorteras ut för att kunna återanvändas i förskolan.

Det känns jättespännande att förskolorna får möjlighet att återbruka material från ReTuna och det är roligt att få vara med och hjälpa till och göra det möjligt, säger Anna Bergström, centrumledare på ReTuna Återbruksgalleria.

Pilotprojekt Pedagogiskt återbruk
Pilotprojektet startade den 1 september med fem av Eskilstunas förskolor och pågår under ett år för att sedan utvärderas. Målet med pilotprojektet är att ta fram en effektiv arbetsmodell för återbruk som andra verksamheter ska kunna återanvända.

LÄS MER
Mer information om projektet
Se reportage om projektet på SVT

Relaterade blogginlägg

Eskilstuna är med och tävlar om att koras till Sveriges bästa platsmarknadsförare i tävlingen Placebrander of the Year.
03 sep 2019
Årets samhällsförändrare 2019 och en av hållbarhetssveriges mäktigaste kvinnor 2018, Anna Bergström, berättar om resan som centrumledare för världens första…
28 aug 2019

Mer om EskilstunaEvolution

Vackra hus i gamla staden i Eskilstuna. Eskilstuna ån i förgrunden och tunga regnmoln i skyn

Varumärkesplattformen

Plattformen är ett strategiskt dokument som beskriver Eskilstunas identitet, vad vi vill uppnå och hur vi vill uppfattas.

Läs mer