Micke Byström förändrar bilden av Eskilstuna
Micke Byström är egentligen inte så mycket för att synas, men han älskar att spela och idéerna sprutar, så syns och hörs gör han vare sig han vill eller inte. Musikkarriären startade i tonåren, i det då nybyggda området Brottsta i Eskilstuna. Sedan dess har det blivit tusentals spelningar och flera utmärkelser, den senaste för Picnic i parken. En av Mickes alla idéer, som har blivit en riktig succé i Eskilstuna.
I Brottsta bodde på 1970-talet även Jan Olov Forsberg, mer känd som Jan O’Boogie, som blev den som väckte Mickes musikintresse. Det var också han som introducerade honom för Peter Torsén, som skulle bli Mickes parhäst genom åren. 1979-1982 spelade de tillsammans i Heartbreak och släppte bland annat tre LP-skivor och gjorde en bejublad folkparksturné. Med Grabbarna, som bildades 1986, gjorde Torsén och Byström hundratals företagsgig och andra spelningar varje år. Micke Byström bodde i Stockholm med omnejd ett antal år, men Grabbarna utgick alltid från Eskilstuna och 1991 flyttade Micke Byström tillbaka hem.
Kultförklarade Café Kaka
Det är inte bara musik som gäller för Micke Byström, han har också drivit flera caféer.
– Jag har alltid fikat, säger Micke Byström. Och jag lärde mig att gilla inredning, design och snygga gitarrer.
Av en slump hittade Micke Byström lokalen som skulle bli Café Kaka. Han såg de höga fönstren och den utsirade gamla porten och fick en av sina många idéer. Det var 1990-tal och i Sverige ersatte den nya café-trenden med espresso och latte gamla konditorier med bryggkaffe i kanna. I den vackra lokalen skapade Micke Byström en unik känsla då han öppnade Café Kaka. Det var samtidigt både retro och före sin tid.
– Jag har aldrig kunnat laga mat, säger Micke. Du vet, som kringflackande musiker kunde man ju knappt steka falukorv. Micke tog hjälp av sin gamla musikerkollega Lasse Johansson som tillsammans med Mickes fru Odetta Byström Butlex fick stå för matlagningen. Själv hamnade Micke bakom disken.
– Jag hade ju varit nöjd om jag hade fått in tillräckligt med kunder för att själv kunna slå mig ner vid borden med en kopp kaffe och snacka, säger Micke Byström. Men efter tre veckor var det kaos, fullt med folk.
Café Kaka blev inte bara Eskilstunas mest populära café, det utsågs även till Sveriges bästa café. Caféet på Kyrkogatan fick också en filial då Kaka i parken öppnade i Rothoffsvillan.
Café Norr och Mike Beat And His Hopeless Strummers
2009 såldes Café Kaka men det skulle dock inte dröja länge innan det blev ett nytt café. Det var återigen en slump som gjorde att han fick syn på rätt lokal. Det var inte alls meningen att det skulle vara något café i den gamla fotoateljén, men Micke ställde frågan till hyresvärden och fick, med glimten i ögat, svaret:
”Okej, men bara för att det är du”
Den nya lokalens inredning fick utgå från känslan i 30-talshuset med pelare, höga fönster och ett klassiskt rutigt golv.
– Jag ville få till känslan av att här måste man vilja hänga, säger Micke. Visionen var ett franskt litet ställe, där gubbarna kommer in med en baguette under armen och slår sig ner utanför med en pastis i glaset, innan de cyklar vidare.
Micke Byström beskriver sig som en självlärd nörd. Han har ingen formell utbildning, men är nyfiken och lär sig gärna själv. När Café Norr var nyöppnat hade han hittat till Youtube. Han satt hemma framför datorn med gitarren, för att lära sig mer. Hustrun Odetta tyckte inte att han skulle sitta hemma ensam och plinka, så på hennes initiativ ringde Micke upp Janne Elvi och ett gäng andra gamla musikerkollegor.
Så startade den löst sammansatta gruppen Mike Beat and His Hopeless Strummers. Några musiker samlades på Café Norr, käkade lite och tog en öl och spelade någon timme.
– Inga rep, vi bara körde, säger Micke Byström som också var den som valde ut låtarna. Till slut var vi 14 musiker i gruppen. Musiker från olika genrer som samlades för att spela Americana.
Det lyser om Micke Byström när han beskriver känslan av att få spela ihop med skickliga musiker, både gamla och nyfunna vänner.
– Man tänkte väl att musikkarriären låg bakom en nu, och att få återupptäcka den här glädjen och nyfikenheten går bortom mina vildaste drömmar, säger Micke.
På sommaren flyttade spelningarna ut på trottoaren utanför caféet, när vädret tillät. Fler och fler människor strömmade till för att lyssna.
Picnic i parken
Det var vid en av spelningarna på trottoaren utanför Café Norr, en vacker sommarkväll, som Micke Byström gick över gatan till Stadsparken. Solen glittrade i trädkronorna, gräsmattan låg öppen framför honom och han såg en outnyttjad plats framför sig. En plats som skulle vara perfekt för skön musik och människor utspridda på filtar i gräset.
Micke Byström hade en vision, och eftersom han är en person som inte bara går och drömmer så började han dra i trådar och som vanligt gjorde han det tillsammans med Peter Torsén. Micke hade en idé om att fyra företag skulle kunna sponsra varsin kväll i juli. Sedan tidigare hade han god kontakt med Sparbanken Rekarne, och började med att be banken stå för en av kvällarna. ”Nej, vi tar inte en, vi tar alla fyra”, blev svaret. När också Eskilstuna kommun sa ja till att stötta Picnic i parken var grunden lagd och det praktiska arbetet kunde ta vid.
Picnic i parken bygger på ett stort engagemang av många Eskilstunabor som ideellt har ställt upp för att skapa ett avslappnat evenemang.
– Jag gillar ju när det är snyggt, inga plastmuggar och försäljning i tält, säger Micke Byström och förklarar att för honom är inte det viktiga att dra in pengar. Utan sponsorer hade det dock inte kunnat bli något evenemang, det kostar förstås att ha scenen på plats med all utrustning och musikerna ska ha sin ersättning.
Även om det inte tas någon entréavgift och ingen försäljning sker på plats så fungerar ändå ett evenemang som lockar tusentals personer fyra onsdagar i juli, som en tillväxtmotor. Enligt Micke Byström sålde solstolarna i Eskilstuna slut och butiker, sushi-restauranger och Systembolaget har fått lära sig att stå redo inför rusningen av picknick-sugna kunder.
På scenen byts rikskända namn och lokala band av, handplockade av Micke Byström och Peter Torsén för att passa den speciella inramningen.
– Picknicken är grejen, säger Micke, det ska vara skön volym och artisterna får inte spela så länge. Det blir intimt och avslappnat trots att publiken kan vara på över 3000 personer och det tar fram något unikt hos artisten.
Mike Beat And His Hopeless Strummers har naturligtvis haft en självklar plats på scenen.
– Man kände sig som en rockstjärna när 3500 personer i publiken jublade, säger Micke.
Två Eskilsstatyetter och Eskilstuna kommuns musikpris
Micke Byström förärades med Eskilstuna kommuns musikpris 2015 och fick samma år en Eskilsstatyett för sina insatser för kulturlivet i Eskilstuna. 2019 mottog Picnic i parken Eskilsstatyetten.
– Jag grät när jag fick beskedet, säger Micke Byström. Jag har ju fått den själv tidigare, men den här gången betyder det så mycket mer. Jag ser det som att det här priset fick hela Eskilstuna tillsammans, för att vi lyckades göra den här grejen.
I juli fylls stadsparken igen när tredje året med Picnic i parken drar igång. Lite extra ser Micke Byström fram emot att Pugh Rogefelt kommer.
– Ja, jag plockade flyghavre hos en bonde som mitt första sommarjobb, 1971, och använde lönen till att köpa Pugh Rogefeldts skiva, den kostade 19,90, minns Micke. Det är stort att just Rogefeldt kommer hit till Picnic i parken i sommar.
Till dess hittar vi Micke Byström i Fiket på banken eller i Valvet, Sparbanken Rekarnes nyöppnade co-working space. Att driva café i en bankfoajé är ytterligare ett av alla unika projekt där Micke Byström är inblandad. Fråga honom gärna om hur outnyttjade platser som kajen längs Eskilstunaån, eller bortglömda lokaler i Torshälla kan väckas till liv. Idésprutan Micke Byström slutar aldrig att förändra bilden av Eskilstuna.
- Omslagsbild: Peter Torsén
- Program för Picnic i Parken 2019